Jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej 25.10.2021 – 29.10.2021

PONIEDZIAŁEK
25.10.2021

II danie: Pierogi z mięsem własnej produkcji  okraszone cebulą (150 g)  – składniki: mąka pszenna, jajko, mięso drobiowe, wołowe, marchew, cebula, przyprawy, masło, olej
Surówka z kwaszonego ogórka i jabłka (90 g) – składniki: ogórek kwaszony, marchewka, jabłko, olej, przyprawy
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Owocowo-warzywny stół:
marchew, papryka czerwona, gruszka, kiwi

Deser: Mandarynka

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7)

WTOREK
26.10.2021

II danie: Zupa pieczarkowa z ziemniakami  (350 g) – składniki: seler, por, marchew, pietruszka, pieczarki, śmietana, przyprawy, ziemniaki
Sałatka z sera żółtego, szynki i  makaronu – składniki: ser żółty, szynka, makaron pszenny, ogórek konserwowy, majonez, jogurt naturalny, przyprawy
Woda z cytryną (150 g)
– składniki: woda, cytryna
Owocowo-warzywny stół: kiwi, dynia gotowana, jabłko, pomidorki koktajlowe

Deser: Granola z gruszkowym musem i jogurtem

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

ŚRODA
27.10.2021

II danie: Kokardki z pesto bazyliowym i pieczonymi  pomidorkami (200 g)  – składniki: makaron mieszany, pomidorki koktajlowe, suszone, oliwa, ser parmezan, pesto bazyliowe, czosnek, słonecznik, przyprawy
Surówka z czerwonej kapusty (60 g) – składniki: kapusta czerwona, marchew, jabłko, przyprawy
Herbata z sokiem malinowym (150 g) – składniki: woda, czarna herbata, sok malinowy
Owocowo-warzywny stół: jabłko, gruszka, papryka żółta, cukinia

Deser: Banan

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), 

CZWARTEK
28.10.2021

II danie: Zupa zielona z gwiazdkami (350 g)  – składniki: marchew, pietruszka, seler, cebula, szpinak, śmietana, ser topiony,  przyprawy
Tortilla z szynką i serem – składniki: tortilla, papryka czerwona, pomidory, szynka, ser żółty, przyprawy
Sos czosnkowy: jogurt naturalny, czosnek, przyprawy  
Lemoniada z cytryną (150 g) – składniki: woda, cytryna
Owocowo-warzywny stół: winogrono, ogórek zielony, gruszka, marchew

Deser: Jabłka prażone z płatkami owsianymi i miodem  (120g)  – składniki: jabłko, płatki owsiane, miód, cynamon, masło

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

PIĄTEK
29.10.2021

II danie: Burgery rybne (120 g) – składniki: dorsz, pietruszka, cebula, jajko, przyprawy, bułka tarta, olej
Ziemniaki (200 g)
Surówka z kwaszonej kapusty (90 g) – składniki: kapusta kwaszona, jabłko, marchew, cebula, oliwa z oliwy, przyprawy
Lemoniada (150 g) – składniki: woda, cytryna
Owocowo-warzywny stół: papryka czerwona, zielona, banan, pomarańcza

Deser: Rurki kukurydziane

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *