Jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej 11.10.2021 – 15.10.2021

PONIEDZIAŁEK
11.10.2021

II danie: Bioderko z kurczaka  (120 g) – składniki: mięso z kurczaka, marchew, papryka, pietruszka, przyprawy
Ziemniaki (200 g)
Surówka z cukinii i jabłka (100 g)
– składniki: cukinia, jabłka, sos winegret
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Owocowo-warzywny stół:
kalarepa, jabłko, papryka żółta, ogórek zielony

Deser: Gruszka

Alergeny: 

WTOREK
12.10.2021

II danie: Barszcz ukraiński (350 g)– składniki: fasola biała, kapusta biała, cebula, seler, marchew, burak, pietruszka, czosnek, ziemniaki, masło, śmietana
Sałatka  z wędzonym kurczakiem, ryżem i ananasem – składniki: ananas, kukurydza, ryż, kurczak wędzony
Woda z cytryną (150 g)
– składniki: woda, cytryna
Owocowo-warzywny stół: kiwi, śliwka, marchewka, pomidorki koktajlowe

Deser: Ryż preparowany z jogurtem i suszonymi owocami – składniki: banan, miód, ryż preparowany, jogurt naturalny 

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7),

ŚRODA
13.10.2021

II danie: Risotto z warzywami (300 g)– składniki: dynia, ryż do risotto, parmezan, cytryna, szalotka, czosnek, przyprawy, papryka, marchewka
Surówka z kapusty pekińskiej (80 g) – składniki: kapusta pekińska, marchew, jabłko, przyprawy jogurt naturalny
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, owoce mieszane
Owocowo-warzywny stół: rzodkiewka, ogórek kwaszony, arbuz, gruszka

Deser: Koktajl owocowy (180 g) – składniki: mleko, gruszka, truskawki

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), 

CZWARTEK
14.10.2021

II danie: Krupnik (350 g) – składniki: mięso drobiowe, cebula, seler, marchew, pietruszka, kasza drobna, ziemniaki, przyprawy
Sałatka jarzynowa – składniki: ziemniak, seler,  marchew, pietruszka, ogórek kwaszony, groszek zielony, jabłko, jajko, jogurt naturalny, przyprawy
Lemoniada z pomarańczą (150 g) – składniki: woda, pomarańcza
Owocowo-warzywny stół: kiwi, jabłko, brokuły, cukinia

Deser: Banoffee (200g) – składniki: mleko, kasza jaglana, banan, masło orzechowe, daktyle, orzechy laskowe, jogurt grecki.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9) 

PIĄTEK
15.10.2021

II danie: Makaron kolorowy z serem i musem truskawkowym (350 g) – składniki: makaron pszenny, makaron pełnoziarnisty, twaróg, jogurt naturalny, truskawki
 Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, owoce mieszane
Owocowo-warzywny stół: papryka żółta, zielona, śliwka, arbuz.

Deser: Jabłko, suszone owoce

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7) 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *