Jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej 20.09.2021 – 24.09.2021

PONIEDZIAŁEK
20.09.2021

II danie: Bitki wieprzowe (150g) – składniki: mięso wieprzowe, papryka, marchew, mąka pszenna, cebula, por, seler, olej rzepakowy
Kasza gryczana (120g)
Surówka z selera  i brzoskwini (80g)
  – składniki: seler, jabłko, sok z cytryny, jogurt naturalny
Herbata mrożona (150g) – składniki: woda, pomarańcza, herbata

Owocowo-warzywny stół – składniki: marchew, jabłko, arbuz, ogórek zielony

Deser: Gruszka .

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK
21.09.2021

II danie: Barszcz czerwony z ziemniakami (300 g) – składniki: buraki, seler, por, śmietana, ziemniaki, marchew, pietruszka, przyprawy
Sałatka z Mozzarelą – składniki: pomidory koktajlowe, mix sałat, oliwa, migdały w płatkach, musztarda, mozzarella, sok z cytryny, przyprawy
Lemoniada (150 g) – składniki: woda, cytryna, pomarańcza, mięta
Owocowo-warzywny stół – składniki: ogórki zielone, kalarepa, gruszka

Deser: Monte z kaszy jaglanej (150 g) składniki: mleko, kasza jaglana, kakao, daktyle, masło orzechowe.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9) 

ŚRODA
22.09.2021

II danie: Pierogi z serem białym i musem truskawkowym (300 g) – składniki: mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy, cukier, twaróg półtłusty
Mus truskawkowy (80g) – składniki: truskawki , jogurt naturalny
Kompot owocowy (150g) – składniki: woda, owoce.
Owocowo-warzywny stół – składniki: rzodkiewka, śliwki, nektarynka, marchew

Deser: Wafle ryżowe z czekoladą – składniki: wafle ryżowe, czekolada.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), 

CZWARTEK
23.09.2021

II danie: Krupnik z kaszy jęczmiennej (300 g) – składniki: kasza jęczmienna, seler, pietruszka, ziemniaki, por, przyprawy
Sałatka z sera żółtego szynki i makaronu – składniki: makaron mieszany świderki, ser żółty, szynka konserwowa papryka kolorowa, ogórki konserwowe,  sok z cytryny, jogurt naturalny, majonez, pestki słonecznika
Owocowo-warzywny stół – składniki: śliwka, kiwi, jabłko, ogórek zielony

Deser: Pudding z tapioki z musem gruszkowym (200 g) – składniki: tapioka, mleko, miód, gruszka, cynamon.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

PIĄTEK
24.09.2021

II danie: Łosoś pieczony z koperkiem i cytryną (150 g) – składniki: łosoś, sok z cytryny, koper
Ziemniaki pieczone (150 g)
Surówka z kwaszonej kapusty (100 g)
 składniki: kapusta kwaszona, marchewka, jabłko, cebula, oliwa, przyprawy
Kompot porzeczkowy (150 g)
składniki: woda, porzeczki, cukier
Owocowo-warzywny stół – składniki: papryka kolorowa, ogórek kwaszona, marchew, winogrona

Deser: Brzoskwinia

Alergeny: ryba (4), 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *