Jadłospis dla przedszkolaków 20.09.2021 – 24.09.2021

PONIEDZIAŁEK
20.09.2021

Śniadanie Kluski lane na mleku (200 g) – składniki: mleko (200 ml), jajko, mąka pszenna, miód
Kanapki trójkątne – składniki: pieczywo tostowe graham, serek almette, wędlina drobiowa, pomidor
Marchewka, kalarepa (40 g)
Herbata z cytryną (150 g)
– składniki:  herbata, cytryna
II Danie

godz. 11:30

Bitki wieprzowe (70 g) – składniki: mięso wieprzowe, papryka, marchew, mąka pszenna, cebula, por, seler, olej rzepakowy
Kasza gryczana (100 g)
Surówka z selera i brzoskwini (60 g)
– składniki: seler, brzoskwinia, jogurt grecki, szczypiorek
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Zupa

godz. 14:30

Zupa kalafiorowa (300 g) – składniki: kalafior, seler, pietruszka, ziemniaki, por, przyprawy
Pizza Margherita (80g) – składniki: mąka, drożdże, olej sól, woda, ser mozzarella, sos pomidorowy
Herbata owocowa (150 g).

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7),  seler (9)

WTOREK
21.09.2021

Śniadanie Kanapki z polędwicą / pasztetem drobiowym – składniki: pieczywo pszenno-żytnie, polędwica sopocka, masło, pasztet, ogórek kwaszony
Herbata z malinami  (150g)
Koktajl owocowo warzywny (150g)
– składniki: mleko, jabłko, pietruszka, truskawki
II Danie

godz. 11:30

Kotleciki z indyka i brokuła (80 g) – składniki: mięso z indyka, brokuł, por, marchew, oliwa z oliwek, pietruszka
Ziemniaki (100 g)
Kolorowe papryki (40g)
Kompot wieloowocowy (150 g)
– składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Zupa

godz. 14:30

Kapuśniak (300 g) – składniki: mięso wieprzowe, kapusta kiszona, cebula, ziemniaki, marchew, pietruszka, przypraw.
Pudding z tapioki z musem gruszkowym – składniki: tapioka, mleko, miód, gruszka, cynamon.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), 

ŚRODA
22.09.2021

Śniadanie Kasza manna na mleku migdałowym z pieczonym jabłkiem (200 g) – składniki: mleko migdałowe, kasza manna, cynamon, jabłko, miód
Kanapki z pastą z tuńczyka (50 g) – składniki: bułka grahamka, tuńczyk, masło, jajka, szczypior
Arbuz (60 g)
Herbata z pomarańczą
II Danie

godz. 11:30

Pierogi z serem białym i musem truskawkowym (180 g)składniki: mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy, cukier, twaróg półtłusty
Mus truskawkowy (80g) – składniki: truskawki, jogurt naturalny
Lemoniada pomarańczowa – składniki: woda, pomarańcza
Zupa

godz. 14:30

Krupnik (300 g) – składniki: kasza pęczak, marchew, seler, pietruszka, przypraw. Ciasto drożdżowe ze śliwką (80 g) – składniki: drożdże, jajko, masło, śliwki, mąka pszenna, cukier, mleko,
Herbata owocowa(150 g) –  składniki: owoce leśne, woda.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryba (4), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

CZWARTEK
23.09.2021

Śniadanie Kanapki z jajkiem/wędliną (60 g) – składniki: chleb orkiszowy, jajko, kiełbasa krakowska sałata, ogórek zielony
Herbata z cytryną  (150 g) – składniki: woda, herbata, miód, cytryna
Półmisek owocowo-warzywny – składniki: melon, winogrona, kiwi, nektarynki, rzodkiewka, kalarepa, gruszka.
II Danie

godz. 11:30

Pulpeciki w sosie koperkowym (100 g) – składniki : mięso mielone wieprzowe, cebula, jajka, bułka pszenna czosnek, cukinia, marchewka, przyprawy
Surówka z ogórka kwaszonego i marchewki (60 g) – składniki: ogórek kwaszony  ,marchewka, przyprawy, olej
Kasza Bulgur (100 g)
Kompot (150 g)
– składniki: woda, wiśnie, cukier
Zupa

godz. 14:30

Zupa z ciecierzycy (300 g) – składniki: marchew, ziemniaki, ciecierzyca, przecier pomidorowy, czosnek
Pancakes z owocami (50 g)
– składniki: jogurt naturalny, mąka, olej, maślanka, jajka, borówka
Kakao (150 g) – składniki: mleko, kakao, cukier.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7)


PIĄTEK
24.09.2021

Śniadanie: Płatki ryżowe  na mleku (200 g) – składniki: mleko, płatki ryżowe
Kanapki z pastą z sera żółtego i szynki – składniki: chleb orkiszowy, ser żółty, szynka, rzodkiewka, twarożek, przyprawy, szczypiorek
Śliwki (60g)
Herbata owocowa (150 g) – składniki: owoce leśne, woda

II Danie

godz. 11:30

Paluszki rybne w magicznej panierce (80 g) – składniki: dorsz, oliwa, amarantus ekspandowany, czosnek, cytryna, jajko, mąka pszenna
Frytki z ziemniaków (100 g)
Brokuł gotowany (80 g)
Lemoniada pomarańczowa
 
– składniki: woda, pomarańcza
Zupa

godz. 14:30

Zupa porowa z grzankami  (300 g) – składniki: por, oliwa, czosnek, cebula, pietruszka, marchew, przyprawy, bułka pszenna
Deser jogurtowy (40 g)
– składniki: jogurt grecki, daktyle, wiórki kokosowe, kiwi.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryba (4), mleko i produkty mleczne (7)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *