Jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej 13.09.2021 – 17.09.2021

PONIEDZIAŁEK
13.09.2021

II danie: Danie chińskie  (200 g) – składniki:  filet z kurczaka, cukinia, papryka, marchew, por, kurkuma, imbir, mleczko kokosowe
Ryż basmati (100 g)
Sok marchewkowy/Woda z  cytryną  (150 g)

Owoce i warzywa dostępne cały czas: śliwki, jabłka, marchewka w słupki, ogórki, pomidorki.

Deser: Deser jagodowy z kaszy jaglanej (150 g) – składniki: kasza jaglana, mleko, miód, jagody, migdały w płatkach, cynamon.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9)

WTOREK
14.09.2021

II danie: Grochówka (350 g) – składniki: groch, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, czosnek, kiełbasa wieprzowa, majeranek
Sałatka z kaszą bulgur, szpinakiem i serem feta –
składniki: marchew, cebula, oliwa, kasza bulgur, szpinak, sok z cytryny, ser feta, przyprawy, roszponka, sałata lodowa
Lemoniada (150 g)
 – składniki: woda, cytryna, pomarańcza, mięta.
Przekąska owocowo-warzywna:  jabłko, marchewka, ogórek, gruszka

Deser: Deser twarogowy z gruszką  (150 g) – składniki: jogurt grecki, twaróg półtłusty, gruszka, wiórki kokosowe, sok z cytryny, mleko.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9) 

ŚRODA
15.09.2021

II danie: Kotleciki z marchewki (120 g)– składniki:  marchew, oliwa, cebula, sezam, jajka, przyprawy, mąka kukurydziana
Ziemniaki (150 g)
Mizeria (80 g) – składniki: ogórki, jogurt naturalny
Sok z owoców i buraka (150 g)
– składniki: jabłko, śliwka, cytryna, burak
Warzywa z hummusem
– składniki: ogórek, papryka, marchew, ciecierzyca, pasta tahini, sok z cytryny, przyprawy

Deser: Koktajl owocowy (200 g) – składniki: banan, jabłko, mleko migdałowe, kurkuma

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), orzechy(8), sezam (11)

CZWARTEK
16.09.2021

II danie: Zupa pomidorowa z makaronem  (350 g)  – składniki: marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy, cebula, przyprawy, pomidory, śmietana, makaron mieszany
Sałatka z brązowym ryżem – składniki: ryż brązowy, burak, roszponka, pomarańcza, oliwa, przyprawy
Przekąska owocowo-warzywna: maliny, porzeczki, arbuz 

Deser: Budyń śmietankowy z malinami (150 g) – składniki: mąka ziemniaczana, mleko, jajka, miód, maliny

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

PIĄTEK
17.09.2021

II danie: Pierogi leniwe z masłem i bułką – składniki: mąka pszenna, ziemniaczana, jajka, masło, bułka tarta,
Surówka z marchewki i jabłka (120 g) – składniki: marchew, jabłko, oliwa, cebula, przyprawy
Kompot owocowy (150 g) – składniki: woda, owoce, cukier

Deser: Smoothie owocowo-warzywne. (150 g) – składniki: owoce, jogurt naturalny, rurki kukurydziane.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *