Jadłospis dla przedszkolaków 13.09.2021 – 17.09.2021

PONIEDZIAŁEK
13.09.2021

Śniadanie Płatki ryżowe z porzeczkami (250 g) – składniki: mleko (250 ml), płatki ryżowe, porzeczki
Kanapki z pastą twarogową lub wędliną – składniki: pieczywo orkiszowe, wędlina drobiowa, szczypiorek, jogurt naturalny, twaróg półtłusty, rzodkiewka, ogórki zielone,
Jabłko (60 g)
Herbata z cytryną (150 g) – składniki: herbata, cytryna
II Danie

godz. 11:30

Danie chińskie (120 g) – składniki: filet z kurczaka, cukinia, papryka, marchew kurkuma, imbir, mleczko kokosowe  
Ryż basmati (100 g)
Kompot wieloowocowy (150 g)
– składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Zupa

godz. 14:30

Zupa pieczarkowa (300 g) – składniki: pieczarki, seler, pietruszka, ziemniaki, por, przyprawy
Koktajl owocowy (150 g) – składniki: mleko migdałowe, brzoskwinia, pietruszka, jagody, wafle ryżowe, dżem.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9)

WTOREK
14.09.2021

Śniadanie Jajecznica z pieczywem tostowym składniki: mąka żytnia, mąka pszenna, jajka, masło, szczypiorek
Gruszka z masłem orzechowym (60 g)
Herbata z lipy  (150 g)
II Danie

godz. 11:30

Wieprzowina w sosie z pora  (100 g) – składniki: mięso wieprzowe, por, groszek zielony, czosnek, jogurt naturalny, oliwa
Kasza gryczana (100 g)
Ogórek kwaszony (50 g)
Kompot wieloowocowy (150 g)
– składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Zupa

godz. 14:30

Grochówka (350 g) – składniki: groch, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, czosnek, kiełbasa wieprzowa, majeranek
Banan (60 g)

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9)

ŚRODA
15.09.2021

Śniadanie Jaglanka na mleku migdałowym (200 g) – składniki: mleko migdałowe, płatki jaglane, cynamon, mak niebieski, jagody
Kanapki z serem żółtym (50 g) – składniki: pieczywo mieszane, ser żółty, pomidor
Jabłko (60 g)
Mięta z cytryną
II Danie

godz. 11:30

Kotleciki z marchewki (80 g) – składniki: marchew, oliwa, cebula, sezam, jajka, przyprawy, mąka kukurydziana
Kasza bulgur (100g)
Mizeria  (60 g)
– składniki: ogórki, jogurt naturalny
Kompot owocowy (150g)
– składniki: woda, owoce
Zupa

godz. 14:30

Barszcz czerwony (300 g)  – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniak, burak
Budyń śmietankowy  z malinami (150g) – składniki: mleko, mąka ziemniaczana, miód, maliny

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9), sezam (11)

CZWARTEK
16.09.2021

Śniadanie Pieczywo mieszane  z pastą z makreli (50 g)składniki: mąka pełnoziarnista, masło, jajko, makrela, suszone pomidory, ogórek kiszony, jogurt naturalny, wędlina
Śliwki  (60 g)
Mięta  (150 g)
II Danie

godz. 11:30

Gulasz z indyka z marchewką (100 g) – składniki : pierś z indyka, cebula, papryka czerwona, czosnek, cukinia, marchewka, przyprawy
Ziemniaki (100 g)
Kompot (150g)
składniki: woda, wiśnie, cukier.
Zupa

godz. 14:30

Zupa pomidorowa z makaronem (350 g) – składniki: marchew, pietruszka, por, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, śmietana ,natka,  przyprawy
Jabłko pieczone z żurawiną (100 g) – składniki: jabłko, żurawina

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7)


PIĄTEK
17.09.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem (250 g) – składniki: mleko, płatki kukurydziane Rogal z czekoladowym kremem(70 g)  – składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, banan, awokado, kakao, mleko
Arbuz (60 g)
Herbata owocowa (150 g) – składniki: owoce leśne, woda
II Danie

godz. 11:30

Pierogi leniwe z masłem i bułką (150 g)składniki: mąka pszenna, ziemniaczana, jajka, masło
Surówka z marchewki i jabłka (60 g)
– składniki: jabłko, marchew, jogurt naturalny.
Zupa

godz. 14:30

Zupa z brokuła (300 g) – składniki: brokuł, ziemniaki, seler, pietruszka, przyprawy
Rogaliki z jabłkiem (50 g)
Kakao (150 g)
– składniki: mleko, kakao, cukier.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *