Jadłospis dla uczniów – Kolonie 16.08.2021 – 20.08.2021

PONIEDZIAŁEK
16.08.2021

Śniadanie: Szwedzki stół: Płatki kukurydziane, mleko, pieczywo pszenno-żytnie, wędlina, masło, ser żółty, dżem, rzodkiewka, pomidor, ogórek zielony
Herbata z cytryną (150 g)
Zupa: Zupa jarzynowa z ziemniakami (350 g) składniki: marchew, pietruszka, por, seler, przyprawy, ziemniaki.
II danie: Gulasz drobiowy z marchewką (150 g) składniki: mięso  z indyka, czosnek, marchew, papryka, cebula, pietruszka
Kasza gryczana (120 g)
Surówka z cukinii i jabłka (80 g) – składniki: cukinia, jabłko, sos winegret,
Woda z cytryną (150 g)
– składniki: woda, cytryna
Wafle ryżowe z owocami: banan, wafle ryżowe, masło orzechowe, maliny


Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK
17.08.2021

Śniadanie: Szwedzki stół:  – Frankfruterki na gorąco, ketchup, pieczywo pszenno-żytnie, szynka, serek śmietankowy, ogórek zielony, dżem
Mięta z cytryną – składniki: woda, mięta, cytryna
Kakao – składniki: mleko, kakao
Zupa: Zupa koperkowa (350 g) – składniki: woda, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, koper, ziemniaki, śmietana
II danie: Kotlet schabowy w panierce otrębowej (120 g) – składniki: schab wieprzowy, jajka, otręby, bułka tarta, olej rzepakowy
Ziemniaki (120 g)
Mizeria z jogurtem (60 g)
składniki: ogórki gruntowe, jogurt naturalny, Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier. Jogurt z owocami (150 g)  – składniki: jogurt naturalny, wiórki kokosowe, malina, cynamon


Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

ŚRODA
18.08.2021

Śniadanie: Szwedzki stół – składniki: płatki cynamonowe, borówki, wiórki kokosowe, rodzynki, mleko, naleśniki z dżemem, serkiem waniliowym, pieczywo pszenno-żytnie, masło, szynka
Warzywa w słupkach – składniki: marchew, ogórek zielony, papryka
Rumianek
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (350 g) – składniki: buraki czerwone, marchew, pietruszka, por, seler, śmietana, przyprawy
II danie: Potrawka z cieciorki (180 g) – składniki: cukinia, cieciorka, cebula, pietruszka, marchewka, papryka czerwona, pomidory w puszce ,
Surówka z kapusty białej z chrzanem (60 g) – składniki: kapusta biała, koper majonez, jogurt naturalny
Ryż brązowy (120 g)
Lemoniada pomarańczowa (150 g) – składniki: woda sok z pomarańczy, miód, mięta
Galaretka jagodowa (150 g) – składniki: żelatyna, jagody, woda, miód.


Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)


CZWARTEK
19.08.2021

Śniadanie: Szwedzki stół: płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, rodzynki, mleko, polędwica sopocka, rzodkiewka, ogórek zielony, jajka, masło, pieczywo pszenno-żytnie Jabłko (100 g)
Herbata owocowa – składniki: woda, herbata z owoców leśnych.
Zupa: Zupa kalafiorowa (350 g) – składniki: marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, kalafior, koper.
II danie: Krokiety z mięsa i kapusty kwaszonej (150 g) – składniki: mięso drobiowe, wołowe, cebula, kapusta kwaszona, przyprawy, jajka, olej, mąka pszenna
Sałatka z pomidora i ogórka kwaszonego z cebulką (80 g) – składniki: pomidory, ogórki, cebula, przyprawy, olej
Lemoniada (150 g)
– składniki: woda, cytryna, mięta
Sałatka owocowa– składniki: kiwi, arbuz, nektarynka


Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

PIĄTEK
20.08.2021

Śniadanie: Szwedzki stół: szynka, twarożek, dżem malinowy, masło, pieczywo pszenno-żytnie
Koktajl owocowy – składniki: banan, mleko, pietruszka, cytryna
Herbata z cytryną (150 g)
Zupa: Zupa z czerwonej soczewicy  (350 g) – składniki: kości wędzone, soczewica czerwona ,koncentrat pomidorowy, seler, pietruszka, marchewka ,por, cebula
II danie: Pierogi z truskawkami (250 g): mąka pszenna, truskawki, jogurt naturalny, jajka, masło
Monte z kaszy jaglanej (150 g) – składniki: kasza jaglana, mleko, masło orzechowe, kakao, daktyle, miód
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *