Jadłospis dla przedszkolaków 09.08.2021 – 13.08.2021

PONIEDZIAŁEK
09.08.2021

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku z owocami (250 g) – składniki: mleko (250 ml), płatki jaglane, cynamon, jagody
Kanapki z polędwicą i pomidorem – składniki: pieczywo pszenno-żytnie, masło, polędwica sopocka, pomidor.
Warzywa w słupkach (70 g ) – składniki: ogórek zielony, marchewka, papryka czerwona.
Herbata z cytryną (150 g)
Zupa: Zupa zacierkowa (300 g) – składniki: mąka pszenna,  pietruszka, seler, marchewka, por, przyprawy.
II danie: Kotlet z mintaja (80 g) – składniki: mintaj, bułka pszenna tarta, jajko, cebula, przyprawy
Ziemniaki (120 g)
M
ix sałat z pestkami dyni
(80 g)
Kompot wieloowocowy (150 g)
– składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Podwieczorek: Jogurt naturalny z musem owocowym (180 g) –  składniki: jogurt naturalny, truskawki, tost z chałki.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK
10.08.2021

Śniadanie: Jajecznica ze szczypiorkiem (60 g) składniki: jajka, masło, szczypior Pieczywo mieszane z masłem (50 g) – składniki: mąka pszenna, razowa, żytnia, masło
Nektarynka (60 g)
Kawa Inka (150 g)
składniki: mleko, kawa inka, cukier
Herbata z lipy 
Zupa:                     Zupa owocowa z makaronem (300 g)  – składniki: truskawki, jogurt naturalny, woda, miód, mąka pszenna.
II danie: Pierś z kurczaka po chińsku (90 g) – składniki: pierś z kurczaka, mleczko kokosowe, sezam, imbir, ananas cebula, papryka, czosnek, marchewka, olej, przyprawy
Ryż (120 g)
Kompot owocowy (150 g)
– składniki: woda, sok owocowy
Podwieczorek: Jabłko pieczone z żurawiną
R
urki kukurydziane

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9),
nasiona sezamu i produkty podobne (11), 

ŚRODA
11.08.2021

Śniadanie: Płatki cynamonowe z mlekiem (250 g) – składniki: mleko, płatki cini minis
Kanapki z twarożkiem  (120 g) – składniki: twarożek, pieczywo mieszane, rzodkiewka, szczypiorek
Arbuz (60 g)
Herbata z owoców leśnych (150 g)
Zupa: Zupa pieczarkowa z ziemniakami (300 g) – składniki: marchew, cebula, pieczarki, pietruszka, seler, przyprawy, ziemniaki, śmietana.
II danie: Kaszotto z warzywami (150 g) – składniki: cukinia, papryka kolorowa, kasza pęczak, fasola czerwona, bazylia, olej, pomidory w puszce, pietruszka, marchewka
Surówka z ogórka i rzodkiewki (60 g) – składniki : ogórki zielone, rzodkiewka, jogurt naturalny
Woda z cytryną (150 g) – składniki: woda, cytryna
Podwieczorek: Ciasto ucierane z jagodami (80 g) – składniki: jagody, mąka pszenna, ziemniaczana, masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia
Kakao (150 g) – składniki: mleko, kakao.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

CZWARTEK
12.08
.2021

Śniadanie: Sałatka z jajkiem i tuńczykiem – składniki: masło, jajko, szczypior, tuńczyk, kukurydza, jogurt naturalny
Chleb pełnoziarnisty (60 g) – składniki: mąka pszenna pełnoziarnista
Pomidory koktajlowe (40 g)
 
Gruszka (60 g)
Herbata z cytryną (150 g)
Zupa: Krem z brokuł z grzankami  (300 g) – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, pietruszka, cebula, pieczywo pszenne, brokuły, przyprawy.
II danie: Pieczony schab w sosie chrzanowym (90 g) – składniki: schab wieprzowy, marchew, olej rzepakowy, chrzan, cebula, przyprawy
Ziemniaki (120 g)
Fasolka szparagowa (70 g)
Kompot wieloowocowy (150 g)
– składniki: woda, mieszanka owoców, cukier
Podwieczorek: Wafle ryżowe z owocami – składniki: banan, wafle ryżowe, masło orzechowe, maliny
Kawa Inka (150 g) składniki: mleko, kawa inka, cukier.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9)

PIĄTEK
13.08.2021

Śniadanie: Owsianka kokosowa (150 g) – składniki: mleko, płatki owsiane, wiórki kokosowe, maliny
Kanapki z wędliną (60 g) – składniki: szynka z indyka, ogórek zielony, papryka żółta, mąka pszenna, żytnia razowa,
Morele  (50 g)
Mięta (150 g)
Zupa: Zupa marchewkowa (300 g) – składniki: por, cebula, marchew, koper, ziemniaki, śmietana.
II danie: Pierogi ruskie z cebulką (120 g) – składniki: jajko, ser biały, ziemniaki, mąka pszenna, cebula, przyprawy
Ogórki kwaszone (60 g)
Kompot owocowy (150 g) – składniki :wiśnie cukier ,woda. 
Podwieczorek: Tosty hawajskie (90 g) – składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, masło, ananas, szynka, ser mozzrella, ketchup,
Lemoniada (150 g) – składniki: woda ,cytryna, pomarańcza, miód.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *