Jadłospis dla uczniów – Kolonie 05.07.2021 – 09.07.2021

PONIEDZIAŁEK
05.07.2021

Śniadanie: Szwedzki stół: Płatki owsiane, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, mleko, pieczywo pszenno-żytnie, wędlina, masło, ser żółty, papryka, pomidor, ogórek zielony.
Gruszka
Herbata z pomarańczą 
Zupa: Zupa kapuśniak z ziemniakami (300 g) składniki: marchew, pietruszka, por, seler, przyprawy, kapusta kiszona, cebula, majeranek, ziemniaki.
II danie:

Filet drobiowy duszony w warzywach (150 g) składniki: mięso z piersi kurczaka, marchew, papryka, cebula, por.
Ryż biały (100 g)
Woda z cytryną (150 g) – składniki: woda, cytryna.

Deser:

Budyń śmietankowy z jagodami  (180g) składnik: mleko, żółtko jaja, mąka ziemniaczana, cukier, aromat śmietankowy, jagody.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK
06.07.2021

Śniadanie: Szwedzki stół:  – jajecznica, kiełbaski bawarskie, pieczywo pszenno-żytnie, pomidor, rzodkiewka.
Herbata z cytryną – składniki: woda, herbata, cytryna.
Zupa: Zupa zacierkowa (300 g) – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, przyprawy, cebula, czosnek.
II danie: Kotlety mielone (150 g) – składniki: mięso mielone wieprzowe, marchew, olej rzepakowy, mąka pszenna, jajko, przyprawy
Ziemniaki (200 g)
Fasolka szparagowa z masłem (90 g)
składniki: fasolka szparagowa, masło,
Kompot wieloowocowy (150 g)
– składniki: woda, mieszanka owoców, cukier. 
Deser: Owocowy stół z jogurtem (150 g) – składniki: jogurt naturalny, banan, truskawki, kiwi.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

ŚRODA
07.07.2021

Śniadanie: Szwedzki stół: Płatki z cynamonem, kukurydziane, rodzynki, mleko, ser żółty, wędlina, dżem,  rzodkiewka, szczypiorek, masło, pieczywo pszenno-żytnie
Nektarynka
Herbata malinowa
Zupa: Zupa z czerwonej soczewicy (300 g) – składniki: bulion warzywny, soczewica czerwona, cebula, czosnek, pietruszka, seler, ziemniaki.
II danie: Makaron z twarożkiem i jeżynami (150 g) – składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, ser biały,  jeżyny, cukier.
Lemoniada pomarańczowa (150 g)
– składniki: woda sok z pomarańczy, cukier, mięta.
Deser: Warzywa z dipem czosnkowym – składniki: kalarepa, ogórek zielony, papryka czerwona, jogurt naturalny, czosnek.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

CZWARTEK
08.07.2021

Śniadanie: Szwedzki stół: Płatki musli, Płatki kukurydziane, mleko, twarożek, wędlina, dżem, rzodkiewka, masło, pieczywo pszenno-żytnie, bułka maślana,
Arbuz (100g)
Mięta z cytryną – składniki: woda, mięta, cytryna.
Zupa: Zupa koperkowa (300 g) – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniak, koper, śmietana,  przyprawy.
II danie: Gulasz wieprzowy  (150 g) – składniki : łopatka wieprzowa, cebula, papryka, czosnek, koncentrat pomidorowy, masło, marchewka, olej rzepakowy, przyprawy.
Kasza gryczana (120 g)
Surówka z kalarepy i rzodkiewki (80 g) – składniki: kalarepa, rzodkiewka, jabłko, jogurt naturalny, sok z cytryny, koper, przyprawy.
Kompot rabarbarowy (150 g) składniki: woda, rabarbar, cukier.
Deser: Koktajl owocowy (150g) – składniki: kefir, banan, truskawki, pietruszka

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

PIĄTEK
09.07.2021

Śniadanie: Szwedzki stół: lane kluski na mleku: mleko, jajko, mąka pszenna, polędwica sopocka, ser żółty, dżem, masło, pieczywo pszenno-żytnie,
Sok owocowo warzywny: arbuz, ogórek zielony, jabłko
Zupa: Zupa krem z cukinii (300 g) – składniki: bulion drobiowy, marchew, ziemniak, seler, pietruszka przyprawy, cukinia  grzanki (30g),
II danie: Kotlety mielone z dorsza w zdrowej panierce (100 g)składniki: mąka pszenna, jajko, marchew, płatki kukurydziane, olej roślinny, dorsz, płatki jaglane.
Ziemniaki (120g)
Sałata z jogurtem (80g)
Kompot owocowy (150g)
– składniki: woda, mieszanka owocowa, 
Deser: Galaretka owocowa (150 g) – składniki: żelatyna, truskawki, jagody,  cukier.

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *