Jadłospis dla przedszkolaków 21.06.2021 – 25.06.2021

PONIEDZIAŁEK
21.06.2021

ŚNIADANIE:

Cynamonowa jaglanka z gruszką (250 g) – składniki: mleko (250 ml), płatki jaglane (30g). cynamon, gruszka (75g), wiórki kokosowe .
Kanapki z wędliną i rzodkiewkami (60 g) – składniki: bulka grahamka szynka ligawa, masło, sałata, rzodkiewka.
Słupki warzyw – ogórek zielony, rzodkiewka  (50 g)
Herbata z miętą i cytryną.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)


OBIAD:

Zupa: Krem z marchewki z pestkami dyni (300 g) – składniki:, marchew, pietruszka, por, seler, śmietana 30%,  przyprawy, pestki dyni.

II danie: Kolorowy makaron penne z brokułem, kurczakiem i pomidorkami (200 g) składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, brokuły (100g), pierś z kurczaka (60g), pomidory koktajlowe (30g), pietruszka, przyprawy .
Mix sałat z sosem winegret (50g) składniki – mix sałat, musztarda, sok z cytryny, przypraw

Kompot rabarbarowy (150 g) składniki: woda, rabarbar, cukier.

Alergeny:  zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)


PODWIECZOREK:

Jabłko pieczone z żurawiną i masłem orzechowym (120 g)składniki: Jabłko, żurawina, masło orzechowe

Herbata owocowa (150 g) składniki: owoce leśne, woda.

Alergeny: orzechy (8)

WTOREK
22.06.2021

ŚNIADANIE:

Bułka wieloziarnista z szynką, serkiem Almette (75 g) – składniki: mąka pszenna, żytnia, razowa, masło,  serek Almette, szynka gotowana.
Koktajl migdałowo – truskawkowy (150g
) – składniki: mleko migdałowe, truskawki
Mięta z cytryną
– składniki: woda, mięta, cytryna

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)


OBIAD:

Zupa: Zupa  jarzynowa (300 g) – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana 30%, ziemniaki, brokuł, fasolka szparagowa, natka, przyprawy, cebula.

II danie: Pulpeciki drobiowe z cukinią w sosie pomidorowym  (70 g) – składniki: pierś z kurczaka, cukinia, mąka pszenna, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, jajka, woda, przyprawy.
Kasza jaglana (100 g)
Surówka z białej kapusty  (80 g) – składniki: chrzan, kapusta biała, koper.

Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka oowoców, cukier.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)


PODWIECZOREK:

Placuszki bananowe  (200 g) składniki: mleko, jajka, mąka pszenna, jogurt naturalny, banan, miód, płatki owsiane, olej.

Kakao (150 g) – składniki: mleko, kakao, cukier.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)

ŚRODA
23.06.2021

ŚNIADANIE:

Gwiazdki na mleku (200 g) – składniki: mleko, mąka pszenna   
Pieczywo mieszanehummusem (50 g) – składniki: ciecierzyca ,sezam, sok z cytryny, mąka pszenna, razowa, żytnia, papryka czerwona.
Gruszka (70 g)
Herbata owocowa (150 g) – składniki: woda, owoce leśne

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7)


OBIAD:

Zupa: Zupa krem z zielonego groszku z groszkami ptysiowymi (300 g) – składniki: marchewka, pietruszka, por, seler, groszek zielony, mąka pszenna, śmietana 30%, przyprawy.

II danie: Kolorowe leczo warzywne  (150 g) – składniki: cieciorka, papryka czerwona, papryka żółta, cebula, marchew, cukinia, pietruszka,
Kasza pęczak (80 g)

Ogórek małosolny (50g)

Kompot wieloowocowy (150 g) składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)


PODWIECZOREK:

Jogurt z płatkami kukurydzianymi i bakaliami (200 g) składniki: żurawina, banany suszone, rodzynki, morele, płatki kukurydziane, jogurt naturalny.

Alergeny: mleko i produkty mleczne (7)

CZWARTEK
24.06.2021

ŚNIADANIE:

Chleb pełnoziarnisty z polędwicą z indyka, rzodkiewką i serem żółtym (50g) – składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, masło, sałata, polędwica z indyka, rzodkiewka, ser żółty. 
Banan (50 g)
Kawa inka (150 g) – składniki: mleko, kawa inka, cukier.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)


OBIAD:

Zupa: Meksykańska zupa z fasolą i cukinią (300 g)  – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, fasola czerwona, kukurydza, cukinia, cebula, przyprawy, pomidory z puszki,  czosnek, koncentrat pomidorowy

II danie: Naleśniki z serem na słodko  z borówką (180g)składniki:  mąka pszenna, razowa,  ser biały twarogowy, jogurt naturalny, jajko, mleko, czekolada gorzka, borówka (50 g)

Lemoniada pomarańczowa (150 g) składniki: woda, cytryna, pomarańcza

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)


PODWIECZOREK:

Kasza manna z truskawkami (180g) składniki : kasza manna, mleko, truskawki.

Alergeny: mleko i produkty mleczne (7)

 

PIĄTEK
25.06.2021

ŚNIADANIE:

Owsianka z jabłkiem i cynamonem (250 g)– składniki: mleko, płatki owsiane, cynamon, jabłko, miód.
Bułka kukurydziana z kremem czekoladowym własnej produkcji (40 g) – składniki: mąka kukurydziana , awokado, banan, kakao, miód.

Herbata z cytryną (150 g).

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)


OBIAD:

Zupa: Barszcz czerwony  z makaronem  (300 g) składniki: woda, burak, marchewka, pietruszka, mąka pszenna, seler, por,  śmietana 30%,  pietruszka przyprawy.

II danie: Łosoś smażony (60 g)składniki: Łosoś, jajko, bułka tarta, przyprawy.
Ziemniaki (120 g)
Surówka z rzodkiewki (80g)

Kompot wieloowocowy (150 g) składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7) seler (9)


PODWIECZOREK:

Trójkątne kanapki warzywne pełnoziarniste (80 g) – składniki: mąka pszenno-żytnia, masło, sałata, ser żółty, pomidor, ogórek zielony.
Brzoskwinia(50 g)
Mięta z pomarańczą  (150 g)
– składniki: woda, pomarańcza, mięta,  miód.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *