Jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej 07.06.2021 – 11.06.2021

PONIEDZIAŁEK
07.06.2021

Zupa: Zupa z brokułów z ziemniakami (350 g) – składniki: woda, brokuły, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, śmietana 30% , ziemniaki, natka, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.

II danie: Świderki pełnoziarniste z serem białym i musem malinowym (200 g) – składniki: mąka razowa, żytnia, ser biały, maliny, cukier
Kompot rabarbarowy (150 g) – składniki: rabarbar, cukier, woda.

Deser: Słupki warzyw do pochrupania – składniki: papryka czerwona, ogórek zielony, rzodkiewka, kalarepa.

Alergeny: zboża (1), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK
08.06.2021

Zupa: Zupa ogórkowa z ziemniakami (350 g)– składniki: woda, marchew, pietruszka  korzeń, seler, por, śmietana 30%, ziemniaki, ogórki kwaszone, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.

II danie: Pieczony kurczak (110 g) – składniki: udko z kurczaka, przyprawy.
Kasza kus-kus (100 g)
Marchewkowe kulki z masłem(120g) – składniki: marchewka, masło.
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: mieszanka owocowa, woda, cukier.

Deser: Gruszka

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

ŚRODA
09.06.2021

Zupa: Zupa zielona z grzankami razowymi (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka, korzeń, seler, por, mąka razowa, śmietana30%,  szpinak, cebula, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.

II danie: Pyra przykryta z kołderką z pieczarek  (110 g) – składniki: ziemniaki, kapusta kwaszona, pieczarki, cebula, jajka, śmietana30%, cebula, olej, pieprz czarny, bułka tarta.
Ziemniaki (120 g)
Mix sałat z sosem winegret (90 g)
– składniki: różne rodzaje sałaty, olej, musztarda, przyprawy.
Woda z cytryną (150 ml) – składniki: woda, cytryna.

Deser: Galaretka owocowa z czekoladą (150 g) – składniki: mieszanka owoców, żelatyna, czekolada, truskawki.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

CZWARTEK
10.06.2021

Zupa: Żurek z białą kiełbaską (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka, korzeń, seler, por, śmietana 30%, ziemniaki, zakwas żytni, kiełbasa biała, koper świeży, majeranek, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.

II danie: Spaghetti shreka (180 g) – składniki: makaron razowy, pszenny, szpinak, parówki z szynki, cebula, ser parmezan, przyprawy.
Ogórek małosolny (90 g)
Kompot rabarbarowy (150 g) – składniki: rabarbar, cukier, woda.

Deser: Truskawki

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

PIĄTEK
11.06.2021

Zupa: Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka, korzeń, seler, por, soczewica czerwona, koncentrat pomidorowy, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe .

II danie: Hamburger z dorsza (110 g) – składniki: dorsz, jajka, bułka pszenna, cebula, przyprawy.
Ziemniaki z koperkiem (120 g) – składniki: woda, ziemniaki, koper.
Surówka z kwaszonej kapusty (120g) – kapusta kwaszona, jabłko, cebula, olej.
Woda z cytryną (150 g)

Deser: Wafle ryżowe

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *