Jadłospis dla przedszkolaków 31.05.2021 – 04.06.2021

PONIEDZIAŁEK
31.05.2021

ŚNIADANIE:

Makaron literki na mleku (200 g) – składniki: mleko, mąka pszenna.
Pieczywo mieszane z masłem (50 g)
– składniki: mąka żytnia, razowa, pszenna, kiełbasa krakowska, sałata, ogórek zielony.
Jabłko (50 g)
Herbata z miętą (150 g).

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)


OBIAD:

Zupa: Kapuśniak z kwaszonej kapusty (300 g) – składniki: woda, kapusta kwaszona, kości wędzone, ziemniaki marchewka, pietruszka, por, seler, przyprawy.

II danie: Miruna pieczona z koperkiem (70 g) – składniki: filet z miruny, koperek, przyprawy.
Ziemniaki (120 g)

Surówka z kwaszonej kapusty (100 g) składniki: kapusta kwaszona, jabłko, cebula, przyprawy.

Kompot wieloowocowy (150 g) składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.

Alergeny: ryby (4), seler (9)


PODWIECZOREK:

Bułka z masłem jajkiem (50 g) – składniki: mąka gryczana, pszenna, masło, jajko, szczypiorek.
Gruszka
 (60 g)
Herbata owocowa (150 g)
składniki: owoce leśne, woda.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7)

WTOREK
01.06.2021

ŚNIADANIE:

Pieczywo żytnie z masłem, parówki na gorąco (50 g) – składniki: mąka, żytnia, razowa, masło, parówki drobiowe, ketchup.
Talerz owoców z cieciorellą

Kawa Inka (150 g)
– składniki: mleko, kawa inka, cukier.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)


OBIAD:

Zupa: Rosół z makaronem  (350 g) – składniki: woda, mięso wołowe, drobiowe, marchewka, cebula, pietruszka, por, seler, natka, przyprawy.

II danie: Kotlet z fileta z indyka (80 g) – składniki: filet z indyka, jajka, bułka pszenna, bułka tarta, olej, przyprawy.
Ziemniaki (100 g)
Mizeria z jogurtem (80 g) – składniki: ogórki zielone, jogurt naturalny.

Kompot rabarbarowy (150 g) – składniki: woda, rabarbar, cukier.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)


PODWIECZOREK:

Wafle z masą czekoladową własnej produkcji (90 g) składniki: mleko w proszku, masło, kakao, wafle suche, powidła śliwkowe, cukier.

Koktajl owocowy(150 g) – składniki: woda, mleko, kiwi, banan, pomarańcza, mięta.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)

ŚRODA
02.06.2021

ŚNIADANIE:

Lane kluski na mleku (200 g) – składniki: mleko, jajko, mąka pszenna
Pieczywo żytnie z dynią z masłem i pastą z marchewki  (50 g) – składniki: mąka razowa, żytnia, masło, marchewka,  biała rzepa, ogórek zielony, cebula, przyprawy.
Jabłko (50 g)
Herbata z miętą (150 g)

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7)


OBIAD:

Zupa: Zupa szczawiowa z jajkiem (300 g)– składniki: woda, szczaw, jajka, cebula, marchewka, pietruszka, ziemniaki, por, seler, śmietana 30%, natka.

II danie: Kaszotto z warzywami (150 g) składniki: kasza pęczak, marchewka, cukinia, kolorowa papryka, czosnek, pietruszka seler, pieczarki, przyprawy.
Surówka z sałaty i rzodkiewki z dressingiem jogurtowo-ogórkowym (50g)składniki: sałata, rzodkiewka, jogurt naturalny, ogórki zielone, mięta.

Kompot wieloowocowy (150 g) składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)


PODWIECZOREK:

Chałka z masłem z dżemem (50g) – składniki: mąka pszenna, masło, dżem 100% owoców.
Truskawki (50g)
Kakao (150g) – składniki: mleko, kakao, cukier.

Alergeny: zboża (1),mleko i produkty mleczne (7)

CZWARTEK
03.06.2021

Wolne

PIĄTEK
04.06.2021

ŚNIADANIE:

Płatki musli z mlekiem (200 g) – składniki: mleko, płatki  musli.
Pieczywo mieszane z masłem salami (50 g)
– składniki: masło, mąka pszenna, razowa, żytnia, pomidor, salami.

Jabłko (50 g)
Herbata owocowa (150 g).

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)


OBIAD:

Zupa: Krupnik z ziemniakami (300 g) – składniki: woda, kasza jęczmienna, ziemniaki, cebula, marchewka, pietruszka, por, seler, przyprawy, natka.

II danie: Pierogi z mięsem okraszone cebulką (120 g)składniki: mąka pszenna, jajka, mięso wołowe, drobiowe, cebula, olej.
Ogórek kwaszony (50 g)

Kompot wieloowocowy (150 g) składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), seler (9)


PODWIECZOREK:

Bułka z masłem serem żółtym (50 g) – składniki: mąka pszenna, masło, ser żółty, rzodkiewka.
Brzoskwinia (50 g)
Herbata z cytryną (150 g)
– składniki: woda, cytryna, miód.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *