Jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej 14.06.2021 – 18.06.2021

PONIEDZIAŁEK
14.06.2021

Zupa: Zupa koperkowa z ziemniakami (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, śmietana 30%  ziemniaki, koper, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.

II danie: Kolorowy kociołek z filetem z kurczaka (200 g) – składniki: cukinia, papryka czerwona, filet z kurczaka, cebula, czosnek, kukurydza, przyprawy.
Kasza pęczak (100 g)

Kompot rabarbarowy (150 g) – składniki: rabarbar, cukier, woda.

Deser: Smoothie gruszkowe (180 g) – składniki: jogurt naturalny, gruszka, cynamon.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK
15.06.2021

Zupa: Zupa pomidorowa z makaronem (350 g) składniki: woda, marchew, pietruszka  korzeń, seler, por, śmietana 30%, makaron, koncentrat pomidorowy, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.

II danie: Befsztyk wołowy z cebulką (110 g)– składniki: mięso wołowe, jajka, cebula, bułka pszenna, przyprawy.
Ziemniaki – 120 g
Sałatka z buraczków (120 g) – składniki: buraki, cebula, jabłko, olej.

Lemoniada (150 g) – składniki: woda, pomarańcza, cytryna, mięta.

Deser: Truskawki

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

ŚRODA
16.06.2021

Zupa: Botwinka z jajkiem (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka, korzeń, seler, por, śmietana 30%, buraki młode, jajka,  pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.

II danie: Kotlet z podniebną panierką z sosem koperkowym (110 g) – składniki: kalafior, kasza jaglana, cebula, jajka, śmietana 30%, cebula, olej, pieprz czarny, koper.
Ryż biały (100 g)
Pomidory z cebulką/ brokuły z masłem (90 g) – składniki: pomidory, cebula, olej, przyprawy, brokuły, masło, bułka tarta.
Kompot rabarbarowy (150 g) – składniki: woda, rabarbar, cukier.

Deser: Słupki warzyw składniki: kalarepa, rzodkiewka, ogórek zielony, ogórek małosolny.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

CZWARTEK
17.06.2021

Zupa: Zupa selerowa z grzankami chrupiącymi (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka, korzeń, seler ,por, śmietana 30% , bułka pszenna, pieprz czarny mielony, natka,  ziele angielskie, liście laurowe.

II danie: Nuggetsy pieczone w płatkach kukurydzianych (180 g) -składniki: filet z kurczaka, jajka, płatki kukurydziane, przyprawy.
Ziemniaki (120 g)

Surówka z cukinii i jabłka (90 g)
 – składniki: cukinia, jabłka, przyprawy, olej, musztarda.
Kompot wieloowocowy (150 g)
składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.

Deser: Truskawki.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9). 

PIĄTEK
18.06
.2021

Zupa: Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami (350 g)składniki: woda, marchew, pietruszka, korzeń, seler, por, kapusta biała, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.

II danie: Pierogi leniwe z masłem i bułką (150 g) – składniki: ser biały, mąka pszenna, ziemniaczana, jajka, bułka tarta.
Surówka marchewkowo-owocowa (120 g) – marchew, jabłko, ananas, olej, sok z cytryny.
Lemoniada (150 g) – składniki: woda, pomarańcza, cytryna, mięta.

Deser: Rurki kukurydziane1 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *