Jadłospis dla uczniów Szkoły Podstawowej 17.05.2021 – 21.05.2021

PONIEDZIAŁEK
17.05.2021

Zupa: Zupa jarzynowa z ziemniakami (350 g) – składniki: woda ,fasolka szparagowa ,bukiet warzyw, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, śmietana 30% , ziemniaki, natka, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.

II danie: Filet z kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym (120 g) – składniki: pierś z kurczaka, papryka czerwona, mleczko kokosowe, przyprawy.
Ryż brązowy (80 g)
Surówka z czerwonej kapusty (90 g) – składniki: kapusta czerwona, jabłko, marchewka ,olej
Kompot rabarbarowy (150 g) – składniki: rabarbar, cukier, woda.

Deser: Jabłko

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK
18.05.2021

Zupa: Barszcz biały z ziemniakami (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka  korzeń, seler ,por, śmietana 30%  ziemniaki, czosnek, zakwas, koper świeży, majeranek, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.

II danie: Łazanki z mięsem, kapusta kwaszoną i pieczarkami (250 g) – składniki: makaron pszenny, szynka wieprzowa, marchew,  pieczarki, kapusta kwaszona, cebula, przyprawy.
Ogórek małosolny (80 g)
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: mieszanka owocowa, woda, cukier.

Deser: Budyń śmietankowy (150 g)składniki: mleko, masło, jajka, mąka pszenna.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

ŚRODA
19.05.2021

Zupa: Krupnik z ryżu (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka, korzeń, seler, por, ryż biały, mąka pszenna, czosnek, koper świeży, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.

II danie: Kotlet niespodzianka* (100 g) – składniki: groszek zielony, marchew, jajka, cebula, olej,  oregano, bazylia, pieprz czarny, bułka tarta
Ziemniaki (120 g)
Sałatka z buraczków (120 g) – składniki: buraczki, jabłko, cebula, przyprawy.
Woda z cytryną (150 ml)

Deser: Słupki warzywskładniki: kalarepa, papryka czerwona, ogórek zielony

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

CZWARTEK
20.05.2021

Zupa: Zupa ogórkowa z ziemniakami (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka, korzeń, seler ,por, śmietana 30% , ziemniaki, ogórki kwaszone, koper świeży, majeranek, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe

II danie: Udziec z indyka pieczony (120 g)
Kasza bulgur (80 g)
Surówka wiosenna (90 g)
 – składniki: sałata, ogórek zielony, rzodkiewka,  jogurt naturalny
Kompot rabarbarowy (150 g)
składniki: woda, rabarbar, cukier.

Deser: Gruszka

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9). 

PIĄTEK
21.05.2021

Zupa: Krem z białych warzyw z grzankami (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka, kalafior, korzeń, seler, por, śmietana 30%, bułka pszenna, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki.

II danie: Kotlet z dorsza (100 g) – składniki: dorsz, jajka, bułka pszenna, cebula, przyprawy.
Ziemniaki z koperkiem (100 g) – składniki: woda, ziemniaki, koper.
Surówka z kwaszonej kapusty ( – składniki: kapusta kwaszona, jabłko, cebula, przyprawy.
Woda z cytryną (150 g)

Deser: Rurki kukurydziane1

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne  (7), seler (9)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *